Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid Willemsvaart

De Zuid-Willemsvaart is een kanaal dat als lateraal kanaal van de Maas dient en Maastricht en 's-Hertogenbosch met elkaar verbindt. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde.

Cabergkanaal

Het Cabergkanaal was een kanaal dat het Albertkanaal ten noorden van Maastricht met het Julianakanaal moest gaan verbinden. De aanleg van het kanaal werd vastgelegd in een traktaat in 1863. In 1961 werd het traktaat omgezet in een verdrag. Het kanaal zou het Albertkanaal tussen Veldwezelt en Lanaken met het Julianakanaal verbinden, ten noorden van de wijken Caberg en Oud Caberg.

 

Sluis Diepenbeek

De sluis bij Diepenbeek is een sluizencomplex met drie sluiskolken, een combinatie van pomp en waterkrachtcentrale en een brug over het benedenhoofd, gelegen in het Albertkanaal nabij Diepenbeek.

 

Brug Kanne

De brug bij Kanne is een hangbrug over het Albertkanaal nabij Kanne in de Belgische gemeente Riemst. De brug maakt deel uit van de gewestweg N619.

Brug Vroenhoven

De brug maakt deel uit van de gewestweg N79. Bij de brug ligt ook een bunker, die na de bouw van de nieuwe brug, bewaard is gebleven. Bij de bouw van de nieuwe brug is er ook ruimte voorzien voor het Brug van Vroenhovenmuseum, een openluchttheater, een klimmuur en een café-restaurant.

Albertkanaal

Het Albertkanaal is een kanaal in België dat Luik verbindt met Antwerpen via steden zoals Genk, Hasselt, Geel en Herentals, en de Maas met de Schelde. In Vlaanderen beheert De Vlaamse Waterweg nv het kanaal, het Waalse deel van het kanaal door Port autonome de Liège. Het kanaal is 129km lang, loopt van Monsin naar de Haven van Antwerpen bij Merksem. Er liggen zes sluizen in het kanaal om het hoogteverschil van 56 meter te overwinnen.

Het kanaal ontleent zijn naam aan koning Albert I en loopt door drie provincies, namelijk Luik, Limburg en Antwerpen.